Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Το Κενό δεν Υπάρχει


Μπορεί κάποιες περιόδους της ζωής σας να βιώνεται τις συναισθηματικές δυσκολίες του κενού, της απελπισίας ή του αποπροσανατολισμού, μπορείτε να νιώσετε πως θα βοηθούσε αν υπενθυμίζατε στον αυτό σας ότι από φιλοσοφική σκοπιά το κενό δεν υπάρχει.
Για παράδειγμα, ένα άδειο δοχείο δεν είναι άδειο στην πραγματικότητα : είναι γεμάτο με μόρια οξυγόνου και αέρα, που είναι απαραίτητα για τη ζωή.

Πολλές φορές μπορεί να νιώσετε άδειοι μετά από μια απώλεια, μια αποτυχία ή μια απόρριψη. Όταν κάτι φεύγει από τη ζωή σας, είναι φυσικό να νιώσετε πως δεν υπάρχει κάτι άλλο στη θέση του. Αλλά στην πραγματικότητα η ζωή σας είναι πάντα υπερβολικά γεμάτη. 
Αν χάσετε τη δουλειά σας, συνεχίζετε να έχετε τις σχέσεις σας. 
Αν χάσετε μια σχέση, έχετε και άλλες. 
Αν χάσετε λεφτά, συνεχίζετε να έχετε τα χαρίσματα και τα ταλέντα σας. 
Αν χάσετε την υγεία σας, έχετε ακόμα τις σχέσεις σας ή κάποια επαγγελματική απασχόληση. 
Αν χάσετε σχεδόν τα πάντα ακόμα και τότε μπορείτε να πάτε σε μια βιβλιοθήκη και να διαβάσετε βιβλία που σας εμπνέουν και σας ηρεμούν. 
Εν ολίγοις, πάντα υπάρχει κάτι, εξαρτάται από το πώς θα το δείτε.



Μέτρα προφύλαξης

Το αίσθημα κενού έχει να κάνει με την απώλεια ελέγχου και την ασφάλεια.
Η ζωή σας φαίνεται άδεια όταν αμφισβητείτε τα σχέδια σας για το πώς θα κυλήσει αυτή η ζωή και χάνετε την εμπιστοσύνη σας. 
Το κενό μπορεί επίσης να αφορά στην έλλειψη εμπιστοσύνης στα δικά σας ταλέντα και ικανότητες. Αν κάποιος σας απορρίψει, είναι λογικό να νιώσετε μια αίσθηση κενού. 
Όμως αν νιώθετε γεμάτοι από άλλα γοητευτικά προσόντα, θα διαπιστώσετε πως μια απόρριψη δε σας αφαιρεί κάτι από αυτό που είστε , απλώς ένα πρόσωπο βγαίνει από τη ζωή σας. 
Αν δεν σας επιλέξουν για τη δουλειά που επιθυμούσατε, αυτό δεν αφαιρεί τις ικανότητές σας, τα ταλέντα σας ή τα προσόντα σας. Απλώς αποκλείει μια συγκεκριμένη εργασιακή προοπτική.

Το βαθύτερο νόημα του κενού μπορεί να είναι για να σας συνδέσει με τα βαθύτερα δώρα και ικανότητες – επαγγελματικά και προσωπικά – τα οποία υπερβαίνουν κάποιο συγκεκριμένο άνθρωπο, τόπο ή ευκαιρία. Οι ευκαιρίες θα έρθουν και θα φύγουν, αλλά το πλήθος από τα γοητευτικά σας προσόντα θα υπάρχουν πάντα και ως αποτέλεσμα θα είστε πάντοτε γεμάτος, ανεξάρτητα από το πόσες απώλειες και αποτυχίες βιώσετε.          

Αυτοθεραπεία κατάθλιψη χωρίς χάπια 
Lara HonosWebb, Ph.D.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου