Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Ευγνωμοσύνη

 «Όποιος έχει ευγνωμοσύνη, σε αυτόν θα δοθεί, και μάλιστα με το παραπάνω.
  Όποιος όμως δεν έχει ευγνωμοσύνη, κι εκείνο που έχει θα του αφαιρεθεί»




Το Χρυσό Νήμα της Ευγνωμοσύνης


Ανατρέχοντας χιλιάδες χιλιάδων χρόνια στο παρελθόν , θα δούμε τη δύναμη της ευγνωμοσύνης να διδάσκεται, να εφαρμόζεται και να μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη μας, διαποτίζοντας τον έναν πληθυσμό μετά τον άλλο. Οι μεγάλες θρησκείες της ανθρωπότητας, ο χριστιανισμός, ο ισλαμισμός, ο ιουδαϊσμός, ο βουδισμός, ο σιχισμός και ινδουϊσμός, έχουν όλες το δίδαγμα της ευγνωμοσύνης στον πυρήνα τους.

Ο Μωάμεθ είπε πως η ευγνωμοσύνη για την αφθονία των λαμβανομένων αγαθών είναι η καλύτερη εγγύηση για τη συνέχιση αυτής της αφθονίας.

Ο Βούδας είπε πως δεν έχουμε άλλο λόγο ύπαρξης από την ευγνωμοσύνη και τη χαρά.

Ο Λάο Τσε είπε πως, αν χαιρόμαστε με όσα έχουμε, όλος ο κόσμος θα είναι δικός μας.

Ο Κρίσνα είπε πως δέχεται με χαρά ό,τι του προσφέρεται.

Ο βασιλιάς Δαβίδ μίλησε για την απόδοση ευχαριστιών σε ολόκληρο τον κόσμο, σε οτιδήποτε υπάρχει ανάμεσα σε Ουρανό και Γη.

Και ο Ιησούς έλεγε ευχαριστώ πριν από την πραγματοποίηση των θαυμάτων του.

Από τους Αυστραλούς Αβορίγινες μέχρι τους Αφρικανούς Μασάι και τους Ζουλού, και από τους Αμερικάνους Ναβάχο, Σουόνι και Τσερόκι μέχρι τους Ταϊτινούς, τους Εσκιμώους και τους Μαορί, η πρακτική της ευγνωμοσύνης βρίσκεται στον πυρήνα της θρησκευτικής και πολιτισμικής παράδοσης μιας μεγάλης πλειοψηφίας αυτόχθονων πολιτισμών.

«Όταν ξυπνάς κάθε μέρα, απέδωσε τις ευχαριστίες σου για το πρωινό φως, για τη ζωή σου και για τη δύναμή σου. Απέδωσε τις ευχαριστίες σου για την τροφή σου και για τη χαρά της ζωής. Αν δε βρίσκεις λόγο για να αποδώσεις ευχαριστίες, τότε το σφάλμα είναι δικό σου»

ΤΕΚΟΥΜΣΕ – ΗΓΕΤΗΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΧΘΩΝΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΟΥΟΝΙ



Η ιστορία βρίθει διάσημων προσωπικοτήτων αφοσιωμένων στην πρακτική της ευγνωμοσύνης, επιφανών ανδρών και γυναικών και τα επιτεύγματα των οποίων τους κατέταξαν ψηλά στον κατάλογο των σπουδαιότερων ανθρωπίνων όντων όλων των εποχών, εμβληματικών μορφών όπως ο Γκάντι , η Μητέρα Τερέζα, Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ, ο Δαλάι Λάμα, ο Λεονάρντο Ντα Βιντσι, ο Πλάτωνας, ο Σαίξπηρ,  ο Αίσωπος, ο Μπλέικ, ο Έμερσον, ο Ντίκενς, ο Προύστ, ο Καρτέσιος, ο Λίνκολν, ο Γιουνγκ, ο Νεύτωνας, ο Αϊνστάιν και πολλοί, πάρα πολλοί άλλοι.

Οι επιστημονικές ανακαλύψεις του Άλμπερτ Αϊνστάιν άλλαξαν τον τρόπο που βλέπουμε το σύμπαν, κι όταν ο σπουδαίος επιστήμονας ρωτήθηκε για τα μνημειώδη επιτεύγματά του, μίλησε απλώς για την απόδοση ευχαριστιών στους άλλους. Ένα από τα λαμπρότερα πνεύματα της ανθρώπινης ιστορίας ευχαριστούσε τους άλλους εκατό φορές τη μέρα για την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο!

Είναι άραγε αξιοπερίεργο ότι τόσα πολλά από τα μυστήρια της ζωής αποκαλύφθηκαν στον Αϊνστάιν; Είναι άραγε αξιοπερίεργο ότι αυτός ο άνθρωπος πραγματοποίησε ορισμένες από τις σπουδαιότερες αποκαλύψεις στην ιστορία του ανθρώπινου γένους; Ο Αϊνστάιν εφάρμοζε καθημερινά την πρακτική της ευγνωμοσύνης και σε αντάλλαγμα λάμβανε αφθονία σε πολλές και διαφορετικές μορφές.




Όταν ζητήθηκε από τον Ισαάκ Νεύτωνα να εξηγήσει με ποιο τρόπο  οδηγήθηκε στις επιστημονικές ανακαλύψεις του, εκείνος απάντησε ότι είχε στηριχτεί στους ώμους γιγάντων. Όπως ο Αϊνστάιν, έτσι και ο Νεύτωνας, ο οποίος ανακηρύχθηκε πρόσφατα ως ο επιστήμονας με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην επιστήμη και το ανθρώπινο γένος, ήταν ευγνώμων σε όλους εκείνους που είχαν προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο πριν από αυτόν.

Οι επιστήμονες, οι φιλόσοφοι, οι εφευρέτες, οι εξερευνητές και οι προφήτες που εφάρμοζαν αυτήν την πρακτική ευγνωμοσύνης έδρεψαν τα οφέλη της, αφού οι περισσότεροι είχαν επίγνωση της εγγενούς δύναμής της. Σήμερα, ωστόσο, η δύναμη της ευγνωμοσύνης είναι άγνωστη στους περισσότερους ανθρώπους, αφού για να βιώσει κανείς τη μαγεία της ευγνωμοσύνης στη ζωή του, θα πρέπει πρώτα να την εφαρμόσει!

Αν σκέφτεστε «δε μου αρέσει η δουλειά μου», «δεν έχω αρκετά χρήματα», δεν μπορώ να βρω το ιδανικό ταίρι», «δεν μπορώ να πληρώσω τους λογαριασμούς μου», «νομίζω ότι πρόκειται να αρρωστήσω», «αυτός ή αυτή δεν με εκτιμά», «το παιδί μου είναι προβληματικό», «η ζωή μου είναι ένα χάος», ή «ο γάμος μου κινδυνεύει», τότε το πιθανότερο είναι να ελκύετε άνω σας ακόμα περισσότερα παρόμοια βιώματα.




Αν όμως σκέφτεσαι αυτά για τα οποία είστε ευγνώμονες, όπως, για παράδειγμα «λατρεύω τη δουλειά μου», «η οικογένειά μου με στηρίζει», «πέρασα τις ωραιότερες διακοπές», «σήμερα νιώθω υπέροχα», «πήρα τη μεγαλύτερη επιστροφή φόρων που είχα πάρει ποτέ» ή πέρασα ένα τέλειο Σαββατοκύριακο πηγαίνοντας κατασκήνωση με το γιό μου»  και αισθανθείτε πραγματική ευγνωμοσύνη , ο νόμος της έλξης διασφαλίζει ότι θα έλξετε πάνω σας ακόμα περισσότερα τέτοια βιώματα. Το όλο πράγμα λειτουργεί όπως ο μαγνήτης και τα μεταλλικά αντικείμενα : η ευγνωμοσύνη σας έχει μαγνητική δύναμη και όσο περισσότερη είναι αυτή η ευγνωμοσύνη, τόσο μεγαλύτερη η αφθονία που μαγνητίζεται.


H Μαγεία 
Μπέρν Ρόντα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου