Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Ενθουσιασμός


Ο ενθουσιασμός είναι η Αγάπη σε μια άλλη της μορφή.
Στους Αρχαίους, ο ενθουσιασμός σήμαινε τρόμο, έκσταση, επικοινωνία με το Θεό.
Ο ενθουσιασμός είναι Αγάπη που κατευθύνεται προς μια ιδέα, ένα αντικείμενο. Έχουμε όλοι την εμπειρία του. Όταν αγαπάμε και πιστεύουμε από  τα βάθη της καρδιάς μας σε κάτι, αισθανόμαστε πιο δυνατοί από τον υπόλοιπο κόσμο, μας κυριεύει μια γαλήνη που προέρχεται από την βεβαιότητα πως τίποτα δεν μπορεί να νικήσει την πίστη μας. Αυτή η παράξενη δύναμη μας κάνει να παίρνουμε τις καλές αποφάσεις στη δεδομένη στιγμή, κι όταν πετύχουμε το στόχο μας, μένουμε έκπληκτοι από τις δυνατότητες μας. Γιατί στη διάρκεια του Καλού Αγώνα* δεν έχει τίποτα σημασία μας ωθεί ο ενθουσιασμός μας ως το στόχο μας.


Κανονικά ο ενθουσιασμός εκδηλώνεται σε όλη του τη δύναμη στα πρώτα χρόνια της ζωής μας.
Είμαστε ακόμα πολύ δεμένοι με το θεϊκό κι εξαρτιόμαστε τόσο πολύ από τα παιχνίδια μας,ώστε οι κούκλες μας παίρνουν ζωή και τα μολυβένια στρατιωτάκια μας κατορθώνουν να περπατήσουν. Όταν ο Ιησούς είπε πως η βασιλεία των ουρανών ανήκει στα παιδιά, υπονοούσε την Αγάπη με τη μορφή του ενθουσιασμού. Τα παιδιά πήγαν προς Αυτόν χωρίς να νοιάζονται για τα θαύματα του, τη σοφία του, τους Φαρισαίους και τους Αποστόλους. Πήγαιναν ευτυχισμένα, ωθούμενα από τον ενθουσιασμό.


Κανονικά παραδεχόμαστε πως μας λείπει ο ενθουσιασμός σε ασήμαντες περιπτώσεις που δεν έχουν την παραμικρή συνέπεια στο μεγαλείο της ύπαρξης. Χάνουμε τον ενθουσιασμό μας με αφορμή τις μικρές και απαραίτητες ήττες μας στη διάρκεια του Καλού Αγώνα*. Και καθώς αγνοούμε πως ο ενθουσιασμός είναι μια ανώτερη δύναμη, στραμμένη προς την τελική νίκη, τον αφήνουμε να ξεγλιστρήσει μέσα από τα δάχτυλά μας, χωρίς να προσέξουμε πως αφήνουμε να μας ξεφύγει επίσης το πραγματικό νόημα της ζωής μας. Καθιστούμε τον κόσμο υπεύθυνο για την πλήξη μας, για την ήττα μας, και ξεχνάμε πως εμείς αφήνουμε να ξεφύγει αυτή η σαγηνευτική δύναμη που δικαιώνει τα πάντα, η εκδήλωση της Αγάπης με τη μορφή του ενθουσιασμού.

Το Ημερολόγιο ενός Μάγου
Πάουλο Κοέλο     

* Καλός Αγώνας : Ο Αγώνας που κάνουμε όταν πραγματοποιούμε τα όνειρά μας !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου