Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Η χαρά της προσφοράς

Όταν προσφέρουμε στους γύρω μας, έχουμε και εμείς πολλά να κερδίσουμε από αυτό.

Η προσφορά χαρίζει χαρά όχι μόνο στους άλλους αλλά και σε εμάς.

Το να προσφέρουμε χαρίζει χαρά, εκτός από τους ανθρώπους στους οποίους απευθύνεται η πράξη μας,πρώτα από όλα και σε εμάς τους ίδιους. Αυτό συμβαίνει γιατί το να προσφέρουμε μας κάνει να αισθανόμαστε και εμείς καλά, μια και είναι μια πράξη που λειτουργεί πάντα θεραπευτικά για τον άνθρωπο.Θα έχετε ακούσει για ιστορίες ανθρώπων που για να ξεπεράσουν μια δική τους απώλεια, ξεκίνησαν ένα έργο προσφοράς σε άλλους ανθρώπους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο υπεύθυνος του ιδρύματος "Το χαμόγελο του παιδιού" , ο οποίος αφού έχασε το δικό του παιδί, αποφάσισε να δημιουργήσει αυτό το ίδρυμα για να βοηθήσει άλλα παιδιά που δεν είχαν μια υγιή - ή δεν είχαν καθόλου - οικογένεια. Αυτός ο άνθρωπος λοιπόν, με αυτήν την προσφορά του, κατάφερε να αντιμετωπίσει τη δική του απώλεια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να χαρίσει λίγη χαρά τόσο σε ορφανά, φτωχά και κακοποιημένα παιδάκια όσο και στον εαυτό του.



Η προσφορά ανοίγει δρόμο να λαμβάνουμε

"Για να λάβεις, πρέπει να δώσεις". Άλλο ένα παλιό σοφό ρητό. Είναι αλήθεια ότι όσο προσφέρουμε πράγματα στους συνανθρώπους μας, τόσο περισσότερο δημιουργούμε τις συνθήκες για να λάβουμε και εμείς αντίστοιχα πράγματα. Μπορεί να μη λάβουμε από τον ίδιο άνθρωπο τον οποίο δώσαμε, αλλά αυτό δεν έχει σημασία, μια και στο σύμπαν όλα είναι αλληλένδετα. Σημασία έχει ότι κάποια στιγμή αυτό που κάναμε θα μας γυρίσει πίσω, μπορεί σε άλλη μορφή, από κάποιον άλλο άνθρωπο, κάτω από άλλες συνθήκες, θα γυρίσει πάντως ! 



Μη δίνεται με τον όρο να πάρετε.

Αυτά που αναφέραμε παραπάνω δεν σημαίνουν βέβαια ότι κάποιος προσφέρει κάτι επειδή περιμένει να λάβει, απλά ότι με το να προσφέρει ανοίγει το δρόμο στο να λάβει. Από εκεί και ύστερα καλό είναι να έχουμε υπόψη μας οτι η προσφορά έχει αξία όταν γίνεται ανιδιοτελώς. Προσφέρουμε κάτι γιατί απλά θέλουμε να το προσφέρουμε και όχι γιατί περιμένουμε κάποιο αντάλλαγμα. αν λειτουργείτε κατ' αυτόν τον τρόπο στη ζωή σας, θα είσαστε πιο χαρούμενοι όταν προσφέρετε, διότι αν δεν περιμένετε αντάλλαγμα, αν δεν σας επιστραφεί κάτι από αυτό που προσφέρατε δεν θα στεναχωρηθείτε. Αν, πάλι , σας έρθει κάτι πίσω, θα είναι μια ευχάριστη έκπληξη για εσάς! Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Αγάπη. Όταν αγαπάμε χωρίς να περιμένουμε οπωσδήποτε ανταλλάγματα ή κάνουμε ένα δώρο για τον εαυτό μας και όχι για τον άλλο, συνήθως είμαστε πιο ευτυχισμένοι και ολοκληρωμένοι από τους άλλους.

Η Απόφαση της Ευτυχίας
Σοφία Κλώτσα  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου